Zoete aardappel

wanneer zoete aardappel in seizoen eten?

Voordelen Veel vezels, vitamines en mineralen

Hoe kiezen Stevig en onbeschadigd

Hoe bewaren Op een koele, droge en donkere plek

De zoete aardappel, ook wel "bataat" genoemd, is een zetmeelhoudende knol. Hij werd oorspronkelijk ontdekt in Midden- en Zuid-Amerika, en is daarna via handelsreizen over de gehele wereld verspreid. 

In tegenstelling tot wat je zou denken, is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel. Qua vorm is het ook eerder een dikke wortel dan een ronde aardappel.

De meest voorkomende is de oranje zoete aardappel, maar er bestaan ook paarse, gele en witte soorten. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 70 kcal
291 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,3 g
0,07 g
0,01 g
0,13 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
14,3 g
4,2 g
Eiwitten 1,3 g
Vezels 2,7 g
Zetmeel 10,1 g
Zout 0,11 g
Water 80 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 46 mg 
Folaat 11 µg
Fosfor              53 mg
IJzer 0,8 mg
Jodium 1 µg
Kalium 353 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
16 mg
Natrium 45 mg
Selenium 10 µg
Vitamine A 745 µg
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,06 mg
Vitamine B6 0,18 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 19 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van zoete aardappel?

Qua voedingswaarden is de zoete aardappel te vergelijken met de gewone aardappel. Ze bevatten evenveel koolhydraten, zijn rijk aan vezels en vitamine A, en vormen een goede bron van kalium.  

Hoe zoete aardappel kiezen?

Een zoete aardappel moet stevig en onbeschadigd zijn. Als de knollen plekken of uitlopers hebben, zijn ze niet meer vers. 

Hoe zoete aardappel bewaren?

Bewaar zoete aardappel op een koele, droge en donkere plek. Als ze te veel licht krijgen, worden ze groen. Als je ze te warm bewaart, krijgen ze uitlopers. Is dat het geval, dan kun je die scheuten ruim wegsnijden.

Hoe zoete aardappel klaarmaken?

Zoete aardappel kan je op heel veel verschillende manieren klaarmaken: je kunt ze koken, met of zonder schil, of er (oven)frietjes mee maken. Je kunt ze ook in hun geheel poffen in de oven.  

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen